Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

NANNY ASSIS ένας τραγουδιστής και περκασιονίστας από το Salvador της Bahia

Ο Nanny Assis είναι βασικά τραγουδιστής και περκασιονίστας (μα και κιθαρίστας, όταν υπάρχει λόγος), που προέρχεται από το Salvador της Bahia (είναι Βραζιλιάνος δηλαδή). Ο Assis από το 1999 ζει στην Νέα Υόρκη, ένα γεγονός που τον έχει φέρει σε επαφή με πολλά στελέχη του εκεί jazz circuit, το οποίο αντιλαμβανόμενο την αξία του, ως τραγουδοποιού, θα σπεύσει, εδώ, να τον τιμήσει.
Λέμε λοιπόν για το άλμπουμ Rovanio / The Music of Nanny Assis [IN+OUT Records / AN Music, 2023], που είναι ηχογραφημένο στην Νέα Υόρκη και στο οποίο συμμετέχουν, πέραν του Assis, οι Ron Carter μπάσο, Chico Pinheiro κιθάρα, Randy Brecker φλούγκελορν, Vinicius Cantuária φωνή, κιθάρα, κρουστά, Fred Hersch πιάνο και ουκ ολίγοι άλλοι (John Ellis, Igor Butman, Lakecia Benjamin, Janis Siegel, Emanuel Yerday), μαζί με την St. Petersburg Studio Orchestra.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως εδώ κάτι σημαντικό συμβαίνει – κάτι που αξίζει τον κόπο να προσεχθεί, αφού ο
Nanny Assis δεν είναι τυχαίος, έχοντας ο ίδιος συνεργαστεί στο παρελθόν με João Donato, Eumir Deodato και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.
Στο “Rovanio”, τώρα, καταγράφονται δέκα tracks, τραγούδια φυσικά, τα οποία άδονται σε διάφορες γλώσσες (πορτουγκέζικα, αγγλικά, ακόμη και εβραϊκά ακούμε στο “Amor omisso”) και στα οποία τραγούδια συμμετέχει από διάφορες θέσεις ο Nanny Assis. Εννοούμε πως σε άλλα έχει γράψει τους στίχους, σε άλλα έχει γράψει τις μουσικές και σε άλλα και τα δύο, με το υλικό, γενικώς, να είναι πρωτότυπο, πλην της version στο κλασικό “Manhã de carnaval” των Luiz Bonfá / Antônio Maria, από το “Orfeu Negro” του Marcel Camus.
Το άκουσμα, εδώ, είναι και πλούσιο και όμορφο. Τα τραγούδια του Nanny Assis είναι πράγματι ξεχωριστά, βεβαίως βραζιλοπρεπή (brazilian jazz βασικά ακούμε στο “Rovanio”), με πολύ ωραίες έως και πιαστάρικες μελωδίες, και φυσικά με καταπληκτικά παιξίματα (τόσα «πρώτα» ονόματα δεν μπορεί παρά να το προδιαγράφουν), ενώ αναδεικνύονται (τα τραγούδια) και από την πολύ ζεστή και συνάμα ουσιαστική ηχογράφηση-μείξη και παραγωγή.
Το άλμπουμ (CD) επίσης είναι επιμελημένο (με ωραίο all paper εξώφυλλο, προσφέροντας και 12σέλιδο ένθετο με στοιχεία και φωτογραφίες), στηριγμένο οπωσδήποτε στο μεγάλο ταλέντο ενός 54χρονου μουσικού, που φαίνεται, στο “Rovanio”, να καταθέτει το έργο της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου