Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

VOX CLAMANTIS, NILS ØKLAND / SIGBJØRN APELAND δύο νέα άλμπουμ από την ECM

VOX CLAMANTIS: Music by Henrik Ødegaard [ECM New Series, 2023]
Όπως έχουμε γράψει κι άλλες φορές... στην ECM New Series τα θρησκευτικής θεματολογίας άλμπουμ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Απεναντίας, η θρησκευτική μουσική, παλαιά και πιο σύγχρονη, είναι ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα τής ετικέτας, η οποία μας τροφοδοτεί συχνά με πολύ ενδιαφέροντα άλμπουμ.
Ένα τέτοιο άλμπουμ είναι και το “Music by Henrik Ødegaard” της εσθονικής χορωδίας Vox Clamantis, υπό τον Jaan-Eik Tulve, στο οποίο (άλμπουμ) αποδίδονται φωνητικά έργα του νορβηγού συνθέτη Henrik Ødegaard (γενν. 1955), θρησκευτικού, βεβαίως, περιεχομένου.
Στο άλμπουμ καταγράφονται, αρχικώς, πέντε σύντομα έργα (ορισμένα γρηγοριανής αισθητικής), ενώ ένα έκτο, μεγαλύτερο και οκταμερές, το “Meditations over St. Mary / Magdalenes feast in Nidaros”, συμπληρώνει το CD.
Όπως διαβάζουμε και ακούμε οι συνθέσεις του Ødegaard συνυφαίνουν το παραδοσιακό νορβηγικό τραγούδι, με το γρηγοριανό μέλος, με το βασικό έργο (το οκταμερές), που κυριαρχεί ως άκουσμα, να στηρίζεται σε αντίφωνα που βρέθηκαν σ’ ένα χειρόγραφο του 13ου αιώνα, από τη μεσαιωνική Σκανδιναβία.
Η Vox Clamantis είναι φημισμένη χορωδία, ηχογραφώντας συνεχώς τα τελευταία 25 χρόνια, έχοντας παρουσιάσει ένα ακόμη άλμπουμ της στην ECM New Series (“The Suspended Harp of Babel”), το 2020.
NILS ØKLAND / SIGBJØRN APELAND: Glimmer [ECM Records, 2023]
Στο άλμπουμ “Glimmer” ο Nils Økland χειρίζεται βιολί hardanger βασικά (θεωρείται το εθνικό όργανο της Νορβηγίας), μα και κανονικό βιολί, ενώ ο Sigbjørn Apeland αρμόνιο.
Οι δύο νορβηγοί μουσικοί δεν συνεργάζονται, φυσικά, για πρώτη φορά σ’ ένα δίσκο του 2023, καθώς αυτό συμβαίνει από την δεκαετία του ’90 ήδη, ενώ και στο πλαίσιο της ECM συναντάμε τα ονόματά τους σε διάφορα άλμπουμ, με το προτελευταίο τους να είναι το “Kjølvatn” του 2015, όταν αμφότεροι θα βρίσκονταν μαζί στην Nils Økland Band. Τέλος πάντων έχουν συνεργασίες και στην Hubro και αλλού οι Økland και Apeland, που τώρα αποφασίζουν να στήσουν ένα ντούο, ένα παράξενο ντούο, ερμηνεύοντας ποικίλο υλικό.
Το “Glimmer” διαθέτει πολλά tracks (δεκαπέντε), με διάρκειες μικρές και μεσαίες, με τα εννέα εξ αυτών να είναι παραδοσιακά και τα έξι πρωτότυπα. Τα πρωτότυπα έχουν συνήθως μικρές διάρκειες και βασικά παίζουν τον ρόλο γεφυρών, καθώς τα traditional θέματα κυριαρχούν.
Οι επιλογές που έχουν γίνει, από τους δύο μουσικούς, είναι πολύ εύστοχες –τούτο συνάγεται εκ της ακροάσεως–, με το άλμπουμ να κυλάει μ’ έναν... μαγικό τρόπο, εμφατικού λυρισμού, που συνδυάζεται, όμως, με μια παγερότητα, ενταγμένη και ενταγμένα σ’ ένα υποβλητικό πλαίσιο.
Οι μελωδίες κυριαρχούν φυσικά στο “Glimmer, ενώ η μεταφορά τους πάνω σ’ αυτά τα δύο (βασικά) όργανα, (το hardanger και το αρμόνιο) κρίνεται ως απολύτως επιτυχής, επειδή ο δίσκος έχει μια συγκεκριμένη και μάλλον θρηνητική προοπτική, η οποία δεν αλλοιώνεται και δεν υποστέλλεται καθ’ όλη την διάρκειά του.

Οι ECM και ECM New Series εισάγονται από την AN Music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου