Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ μια σπάνια συνέντευξή του, με αφορμή τα οκτώ χρόνια από το θάνατό του – είχε δοθεί για το περιοδικό Ψυχαγωγία, το 1970, και ανάμεσα σε άλλα ο Βέγγος αναφέρεται και σε σχέδια, που ποτέ δεν έγιναν ταινίες

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες συνεντεύξεις του Θανάση Βέγγου (είναι μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών ή του ενός χεριού) είναι γνωστό σε όλους – όπως είναι αλήθεια πως από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να μιλά σε δημοσιογράφους, για τους δικούς του προσωπικούς λόγους.
Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ’70 ο Βέγγος ανοιγόταν δημοσίως (σε όσους εκτιμούσαν τη δουλειά του) και μιλούσε με κάποια άνεση όχι μόνο για τα κινηματογραφικά σχέδιά του, μα και για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, όπως και για άλλα θέματα.
Μάλιστα μια τέτοια συνέντευξη, που είχε δοθεί για το περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος (τεύχος 13, άνοιξη 1971), είχα αναδημοσιεύσει στο μπλογκ μου Δισκορυχείον την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός (Τρίτη 3 Μαΐου 2011). Η συνέντευξη εκείνη είχε μοιραστεί από πολλούς και από το lifo.gr και μπορείτε να την ξαναδείτε με την ευκαιρία.
Ας πούμε, λοιπόν, πως οι ταινίες του Βέγγου δεν είχαν παντού και πάντα μόνο φίλους. Μπορεί να τις λάτρευε ο λαός (αν και όχι όσο τις ταινίες της Βουγιουκλάκη), όπως τις ξεχώριζε κι ένα κομμάτι της σκεπτόμενης κινηματογραφίας, που συνασπιζόταν γύρω από το περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος, αλλά υπήρχαν και κάποιοι που τις θεωρούσαν «λίγες», «φτηνές», «κακόγουστες» ή «απλοϊκές».
Γι’ αυτό το λόγο πολλά μεγάλα περιοδικά της εποχής, που απευθύνονταν σ’ ένα μικροαστικό αναγνωστικό κοινό, που γινόταν στάτους επί δικτατορίας, δεν δημοσίευαν συνεντεύξεις του, δεν τον έβαζαν στα εξώφυλλά τους, δεν προωθούσαν τις ταινίες του. Ή τέλος πάντων το έκαναν πολύ αργότερα, μετά τη βράβευσή του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (1971).

Η συνέχεια εδώ…

3 σχόλια:

  1. Η πρώτη φορά που αναδημοσιεύτηκε, στο δίκτυο, η ιστορική συνέντευξη του Θανάση Βέγγου στο περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος ήταν στο Δισκορυχείον…

    https://diskoryxeion.blogspot.com/2011/05/blog-post_3.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον αειμνηστο Θαναση Βεγγο τον γνωρισα στα γυρισματα της σειρας βεγγαλικα στα μεσα της δεκαετ του 80,τα επεισοδια υπαρχουν στο u tube αξιζει να τα δειτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία πραγματική ιστορία για το Θανάση Βέγγο:

    https://badsadstories.blogspot.com/2007/08/blog-post_26.html

    Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
    www.badsadstories.blogspot.gr
    www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή