Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

THE JET BLACK μια ροκ μπάντα από την Αθήνα στον πρώτο δίσκο της

Καινούρια αθηναϊκή μπάντα ή εν πάση περιπτώσει πρωτοεμφανιζόμενη στη δισκογραφία, οι Jet Black είναι ένα σχήμα rock οπωσδήποτε, αλλά τι είδους rock δεν είναι εύκολο να το προσδιορίσεις. Από τη μια μεριά υπάρχει η αυθάδεια του garage punk και κυρίως του punk (βασικά στις ερμηνείες), αλλά τα μουσικά στοιχεία συχνά αναφέρονται στο σκληρό indie rock (όχι στο stoner, ούτε στο grunge αναγκαστικώς), των αμερικάνικων eighties. Εντάξει, το να συγκεκριμενοποιείς τις επιρροές ενός γκρουπ θα είναι πάντα ένα θέμα που θα εμπεριέχει μιαν αβεβαιότητα, γιατί εμείς μπορεί να λέμε «τούτα», αλλά στην πραγματικότητα να είναι «άλλα», όμως εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως, στην περίπτωση των Jet Black, λειτουργεί πολύ καλά ο… σκληρός και κάπως αλήτικος ήχος – ένας ήχος που δεν είναι καθημερινός, και δεν τον ακούς τακτικά από τα σχήματα του τώρα.
Το ότι, λοιπόν, δεν κατατάσσονται σε κάποια από τις βασικές ροκ κατηγορίες οι Jet Black (αν και δεν υπάρχει βασικότερη από την… rock nroll, η οποία δικαιωματικά τους ανήκει) τους δίνει αυτομάτως κάποια bonus, που αναδεικνύονται σε σημαντικά στην πορεία και όσο κυλάει ο δίσκος τους.
Λέμε για το Transcendence [Ikaros Records, 2019], εν προκειμένω, που είναι κομμένο σε 300 αντίτυπα (συν ένθετο με στίχους) και που βρίσκει τους Jet Black (Γιάννης Μυλωνάς φωνή, κιθάρες, Δημήτρης Ντάβαρης κιθάρες, Γιάννης Ντάβαρης μπάσο, Νικηφόρος Μυλωνάς ντραμς) σε πολύ καλή φόρμα, έτοιμους να δρέψουν και στο πάλκο τους rock nroll κόπους τους.
Με μια σειρά εννέα τραγουδιών (πέντε στην πρώτη πλευρά και τέσσερα στη δεύτερη), οι Jet Black κατορθώνουν να φτιάξουν ένα άλμπουμ, μέσα από το οποίο φέγγει η καθαρή δύναμη, το πάθος και ειλικρίνεια λόγων και έργων.
Μου αρέσει επίσης το γεγονός πως το LP ανεβαίνει όσο κυλάει η ώρα, για να πιάσει το peak του με τα δύο τελευταία κομμάτια (“Butterfly”, “What you never had”), πράγμα που δείχνει πως το “Transcendence” έχει ετοιμαστεί με την αίσθηση του live, σκοπεύοντας στη σταδιακή… πυράκτωση του ακροατή, που θα ολοκληρώσει την ακρόαση με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις.
Θα μπορούσε το track list να ήταν ανάποδο, αλλά οι Jet Black στοχεύουν μάλλον στους αποφασισμένους και υπομονετικούς ακροατές (των παλιών καιρών) και καλώς πράττουν.

1 σχόλιο:

  1. πολύ πιθανόν οι Jet Black να έχουν πάρει το όνομα τους από τους Jet Black Berries, με τους οποίους τηρουμένων των αναλογιών χρόνου και τόπου έχουν αρκετές ομοιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή