Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 556

1/1/2024
Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022, αλλά εγώ το διάβασα μέσα στο ’23. Για μένα δεν είναι απλώς το (μουσικό) βιβλίο της χρονιάς, αλλά της δεκαετίας.
Στις σχεδόν 1000 σελίδες του δεν αυτοβιογραφείται μόνον ο «πάπας» τής μουσικοκριτικής στη χώρα μας Γιώργος Λεωτσάκος, καθώς, παράλληλα, αναπτύσσεται και μια έξω από τις νόρμες ιστορία της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, τα τελευταία 60 χρόνια.
Προσκυνώ και μόνο για τον τίτλο του...

31/12/2023
Καινούργιος χρόνος!... τι χαρά!... τι εὐτυχία πάλι!
ὅλοι βαστοῦνε κἄτι τὶ καὶ εἰς τὰ δυο των χέρια,
ὅλοι χαρούμενοι κτυποῦν στὸν τοῖχο τὸ κεφάλι
καὶ βλέπουν τοὺς λογαριασμοὺς καὶ τὰ παλῃὰ τεφτέρια.

[Γεώργιος Σουρής]
Οι αλλαγές ανά τους αιώνες είναι αργές, απελπιστικά αργές... (γέλιο)
Καλή χρονιά σε όλες και όλους!

30/12/2023
– Σου είπα να μη σερβίρεις με τσιγάρο...
– Μα τώρα τ’ άναψα...

(αθάνατος Μάκης Δεμίρης)

30/12/2023
Ας το περιορίσω στη μουσική και ας μην το επεκτείνω και αλλού.
Το πιο εύκολο πράμα είναι να διαλέξεις 20 άλμπουμ και να πεις... αυτά είναι τα καλύτερα. Το δύσκολο είναι να εξηγήσεις, γιατί επέλεξες αυτά και όχι μια άλλη τελείως διαφορετική εικοσάδα... (γέλιο)

29/12/2023
Ένα από τα πιο ανομολόγητα «εγκλήματα» είναι η αλλοίωση του ζενερίκ, των «γραμμάτων», των τίτλων αρχής, σε πολλές παλιές ελληνικές ταινίες, προκειμένου να προσαρμοστούν αυτές στις τηλεοπτικές απαιτήσεις.
Δεν είναι ότι πρόκειται μόνο για αλλαγές κάκιστης αισθητικής (αυτό το αναμένεις), είναι ότι έχουν αλλοιωθεί ακόμη και οι τίτλοι των ταινιών, η ορθογραφία των τίτλων εννοείται, ενώ ακόμη έχουν περικοπεί και ονόματα (έχουν σβηστεί οι αληθινοί σκηνοθέτες και έχουν μπει άλλοι στη θέση τους - ναι, ακόμη κι αυτό!) και άλλα πολλά...
Ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα, να φτύνουν τόσο αδιάντροπα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου δεν το ξέρω...
[Για παράδειγμα στο "Φόβο", στο τέλος της τελικής σκηνής, έχουν ρίξει επάνω "γράμματα", καταστρέφοντας ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε στην ιστορία του ελληνικού σινεμά]

29/12/2023
Έδωσα απόψε σε κάποιον 5 LP για 3 ευρώ και με το 1 ευρώ απ’ αυτά αγόρασα από αλλού τούτο το 16σέλιδο πρόγραμμα από το 1976 (που το βρήκα τυχαία μπροστά μου), χωρίς ούτε μία διαφήμιση μέσα, φισκαρισμένο από στοιχεία και πληροφορίες, για μία από τις σημαντικότερες χορωδίες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Έχει πολύ ενδιαφέρον να συναλλάσσεσαι με ψίχουλα και για ψίχουλα...

28/12/2023
Λαϊκός δεν σημαίνει λαϊκούρα.
Όταν η κουλτούρα προσέγγισε το λαϊκό το έκανε από υψηλές θέσεις και δεν ανακατεύτηκε με το σωρό.
Μπορεί ποιητές και συγγραφείς να μην είχαν λαϊκή κουλτούρα, αλλά ψάχνανε το ορίτζιναλ και ήξεραν να το βρίσκουν, στον Καφάση, στην Μπέμπα Μπλανς και την Καίτη Ντάλη.
Ψάχνανε να βρούνε δηλαδή τις λεπτές εκείνες γραμμές όπου το λαϊκό απομακρυνόταν από τη λαϊκούρα και εξυψωνόταν σε κάτι πέρα από τον πολτό και από τη μάζα.
Κάνανε δηλαδή επιλογές με νόημα.
Ας πούμε ο Μάνος Ελευθερίου είχε δώσει στίχους του στον Τερλέγκα και όχι στον Καρρά, παρότι προς το τέλος της ζωής του είχε πει πως θα ήθελε να τον τραγουδήσει και ο Καρράς. Αλλά ο Καρράς δεν ανταποκρίθηκε, γιατί δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, όπως συνέβη με τον Τερλέγκα, που «έπιασε» τους στρυφνούς στίχους του Ελευθερίου, τους κατανόησε και τους ανέδειξε, δημιουργώντας τραγουδάρα (άκου στα σχόλια).
Οι κουλτουριάρηδες, όπως τους λέγαμε παλιά δηλαδή, ακούνε Τερλέγκα σήμερα (και άλλους βέβαια), δεν ακούνε Καρρά. Γιατί δεν ακούνε Βανδή και Σφακιανάκη. Σας το λέω εγώ αυτό.

28/12/2023
Στη γειτονιά ανοιχτά τα μαγαζιά, αλλά δεν κουνιέται φύλλο. Στο ΑΤΜ ένα-δυο άτομα, στο ταχυδρομείο 3-4, το σουπερμάρκετ σαν τον Αύγουστο... Ο κόσμος ό,τι ήταν να φάει το ’φαγε για τα Χριστούγεννα και τώρα μετράει ώρες, μέχρι να πέσει κανα φράγκο από αύριο, για να κάνει Πρωτοχρονιά.
Εν τω μεταξύ υπάρχει και μια κατήφεια έξω με όλους αυτούς τους σκοτωμούς και τους θανάτους, που προβάλλονται μανιωδώς και με απανωτές λεπτομέρειες από τα γνωστά σαβουρο-μμε (έλεος ρε κάπου, το έχετε παραχέσει), που σε καταρρακώνουν ακόμη περισσότερο.
Άντε γ@μήσου 2023.

27/12/2023
Δεν υπάρχουν ευχάριστα ποστ, όταν πεθαίνουν άνθρωποι, των οποίων έχεις δει ταινίες τους, έχεις διαβάσει βιβλία τους κ.λπ.
Μαρία Λαϊνά... εν ειρήνη.
[παλαιότερο το ποστ]
Είναι το πρώτο, σπάνιο βιβλίο τής σημαντικής ποιήτριας Μαρίας Λαϊνά από την Πάτρα (μάλλον αποκηρυγμένο από την ίδια). Εκδόσεις Νέα Ζωή, από το 1968.
Κάνουν εντύπωση κατ’ αρχάς το ελαφρώς… ψυχεδελικό εξώφυλλο, με τα φιλόδοξα, δηλαδή αδέξια, balloon γράμματα και βεβαίως κάποια ποιήματα, έστω και πρωτόλεια (η Λαϊνά ήταν τότε 20-21 ετών), τα οποία διαθέτουν σπέρματα ενός στοχασμού (με φιλοσοφικές, μεταφυσικές και λυρικές προεκτάσεις), που θα γίνει περισσότερο εμφανής (ως πιο ολοκληρωμένος) στην αμέσως επόμενη συλλογή της («Επέκεινα», 1970).
ΙΙΙ
Μια εφησύχαση κρατεί τη σκέψη μου
όταν με την ιδέα του θανάτου ασχολείται•
μια κατανόηση για την αντίδραση των άλλων,
μια ηρεμία, ας πούμε, φιλοσόφου.
Η φωνή μου τότε ακούγεται αβίαστη,
το βλέμμα μου δεν αποφεύγει,
τα δάχτυλά μου παύουν να ταράζονται
και η ζωή των είκοσί μου χρόνων,
γεύεται απολαυστικά το πέρασμά της!

9 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Μαρία Λαϊνά...

    Anastasia Rouchota
    Λυπάμαι

    Stephanos Sabaziotis
    πολύ ωραίο ποίημα

    Dimitris Panayiotatos
    Γνωριζόμασταν τότε, όταν μου έδωσε την ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ... κι ύστερα συνεργαστήκαμε σε σενάρια και περιοδικά... έγινε η ποιήτρια και η θεατρική συγγραφέας που γνωρίζουμε... Αντίο Μαρία, αγαπημένη μου φίλη...

    Φώντας Τρούσας
    Είχα δει τον "Κλόουν" στην Πάτρα, αρχές 90s, επί Μάγιας Λυμπεροπούλου (τότε στο ΔΗΠΕΘΕ).

    Dimitris Panayiotatos
    είχαμε συνεργαστεί (η Μαρία, ο Χρήστος Βακαλόπουλος κι εγώ) στο σενάριο της τηλεταινίας μου "Νυχτερινό επεισόδιο", ΕΡΤ1, το 1983...

    Φώντας Τρούσας
    Πρέπει να την είχα δει τότε. Τις έβλεπα τις τηλεταινίες.

    Γιωργος Μπαστελης
    Το εξώφυλλο μου θύμισε ένα δίσκο του Pharaoh Sanders

    Harry Gordon
    Αγρινιωτισσα γαρ που ζουσε στην Πατρα

    Φώντας Τρούσας
    Στην Αθήνα ζούσε, και ήταν γεννημένη στην Πάτρα

    Haralambos Laskaris
    Άξια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Στη γειτονιά ανοιχτά τα μαγαζιά, αλλά δεν κουνιέται φύλλο"...

    Anastasia Rouchota
    Μαζί σας!

    Miltos Marathon
    Εδώ στην επαρχία Λάρισα συγκεκριμένα ...δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα και να φανταστείς πριν λίγους μήνες πλημμυρίσαμε στην Θεσσαλία...σαφώς και είναι πολύ πεσμένη η αγορά...άλλα ο κόσμος εδώ κινείτε ...πάει για καφεδάκι και κάπως ξεδίνει (1400 καφέ έχει στην Λάρισα και δεν υπερβάλω!!!! ) και η διάθεση είναι χαλαρή ...οικονομικά η επαρχία είναι σε καλύτερη μοίρα ίσως γιατί ακόμη ζούνε παππούδες γιαγιάδες θείοι και θειές σχετικά κοντά αν όχι στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο η στο ίδιο σπίτι και κάπως μοιράζονται τα έξοδα... επίσης όλο και καμία κοτούλα η γαλοπούλα έρχεται απο το χωριό και τα μπαρμπάδια φτιάχνουν τσίπρο και κρασιά ... α και να μην ξεχάσω τα σπιτικά γλυκά! Προσωπικά πάντως είμαι να μεταφέρω το στούντιο και την κατοικία μου σε ορεινό χωριό της Θεσσαλίας σύντομα και μετά όχι απλώς αγαμήσου 2023 αγαμήσου σύμπαν ! Πρέπει να γίνει κίνημα "Γυρνάμε χωριο ουλ" (και να φανταστείτε ότι δεν έχω χωριό είμαστε Πόντιοι πρόσφυγες απο το 22 ) Καλή χρονιά και καλές μουσικές φίλοι μου!

    Giorgos Mikrogiannakis
    Ίσως γιατί όλοι έχουν covid. Φοβερή έξαρση.

    Harry Gordon
    Ελα γιαννενα να δεις τι γινεται

    Nikos Kouteris
    Όταν δούλευα το 1982 τέτοια εποχή στο Music Corner στη Πανεπιστημίου κλείναμε τις πόρτες να φύγει το πρώτο κύμα και ξανά ανοίγαμε μετά από μια ώρα. Ξεπουλάγαμε Human League, ECM και Kraan, δεν υπάρχει πια αυτή η εποχη που ο κοσμος γούσταρε και ψώνιζε

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    πληθωρικά λεφτά. Πάρτε κόσμε...

    Nikos Kouteris
    πληθωρικά λεφτά, come again

    Harry Gordon
    τι να σας πω ρε παιδια, εργαζομαι σε κουζινες εδω και 8 χρονια. Καθε χριστουγεννα λογω εορτων, λογω δωρο χριστουγεννων κτλ ειχαμε κοσμο παραπανω συνηθως απ'οτι περιμεναμε. Ε φετος χτυπαω 15 ωρες εργασιας τρωνε ολη μερα οτι βρουν και τα Γιαννενα εχουν βουλιαξει. Περιττο να σας πω οτι η πολη ειναι απ'τους πιο ακριβους προορισμους μιας και ενα δωματιο - το πιο φτηνο - ειναι στα 200 ευρω η βραδια , το φαι δε στα εξωτικα ζαγοροχωρια Π Α Ν Α Κ Ρ Ι Β Ο για παραδειγμα ενα ριζοτο μανιταριων στα 19 ευρω και μια πιτα παραδοσιακη (κατεψυγμενη εννοειται) στα 15 ευρω το μικρο ταψακι

    Ανδρεας Μπικουβαρακης
    Σήμερα είδα ειδήσεις στο Μέγκα. (Δεν βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια.) Την περισσότερη ώρα ασχολιόντουσαν με τις δολοφονίες αυτές. Δεν είπαν ΤΙΠΟΤΑ για την εισβολή στην Παλαιστίνη. Και κανένα πραγματικά πολιτικό θέμα. (Το πιο πολιτικό ήταν ότι ο Κασελάκης δίνει δάνειο στον συριζα.)
    Απόλυτος ξεπεσμός. Η θέση 107 μας είναι και πολύ!

    Stavros Tsavo Sianos
    Θα μας πάει ο δράκουλας πούμα και το 24.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Λαϊκός δεν σημαίνει λαϊκούρα"...

    Φώντας Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=-Y9Tyh2aLxs
    Βασίλης Τερλέγκας ‎– Αυτοί Που Χειροκροτήσαν

    Lampros Papalexis
    Ο Τερλέγκας επειδή τον έχω δει να δουλεύει στο studio είναι μουσικός με κάτι κοχόνες μέχρι το πάτωμα, ψάρώνεις απο τη κατάρτηση του ανεξάρτητα αν σου αρέσει ή όχι δεν μπορείς να μην τον παραδεχθείς...

    Προκόπης Σαμαρτζής
    Καλοκαίρι του 2000, ο Τερλέγκας έπαιζε ζωντανά στο Αλιβέρι. Η παρέα μου στο χωριό, καμία δεκαριά άτομα, "εναλλακτικοί" και λέμε θα πάμε! Οι μισοί για τον χαβαλέ, οι άλλοι μισοί γούσταραν πραγματικά. Ειλικρινά έγινε ο χαμός και όταν τελείωσε, δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ το βλέμμα του Τερλέγκα όταν είδε μακρυμάλληδες με σκουλαρίκια και μοϊκανούς με τα λειριά σηκωμένα, όλοι στα μαύρα να περιμένουμε αυτόγραφο. Μετά το άβολο 2' μας χαμογέλασε, μας ρώτησε αν περάσαμε καλά, υπέγραψε τα αυτόγραφα και στο τέλος μας είπε να πάμε στην ευχή της Παναγίας!

    Lampros Papalexis
    Γουστάρει τους ''ροκάδες'' και ειναι φιλικός άνθρωπος, καθόλου ψώνιο

    δημητρης τζανης
    Η καριέρα του Καρρά δε συγκρίνεται με του Τερλέγκα σε καμία περίπτωση. Όταν λέτε ότι οι κουλτουριαρηδες δεν ακούν αυτό και ακούν το άλλο σα κανόνα δε βγάζει νόημα και είναι κάπως παιδική τοποθέτηση ανώριμη

    Lampros Papalexis
    Οχι δεν συγκρίνεται γιατι ο Τερλέγκας είναι ΚΑΙ μουσικός με ''Μ'' κεφαλαίο, ενώ ο Καρράς ήταν κυρίως entertainer με ό,τι σημαίνει αυτό.

    δημητρης τζανης
    και να είναι κάποιος entertainer που είναι το κακό; να είναι αγωγός της χαράς και τόσων συναισθημάτων. Αν ήταν τόσο εύκολο θα το έκαναν ολοι

    Lampros Papalexis
    Δεν ειπα αυτό, απλά για μένα είναι μη συγκρίσιμοι

    Φώντας Τρούσας στον δημητρης τζανης
    Μάλλον εσύ είσαι ο ανώριμος, που δεν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω (το λέω, γιατί 130 αναγνώστες κατάλαβαν). Εγώ δεν σύγκρινα καριέρες. Εντόπισα τη διαφορά της λαϊκούρας και του χύδειν λαϊκού από το βαθύ λαϊκό και την originality των καταστάσεων, που εμπλέκουν και τον καλλιτέχνη και το κοινό του.

    Konstantinos Kottis
    Που να εξηγείς και εσύ περί αυθεντικής λαϊκής κουλτούρας και όχι μαζικής και κατασκευασμένης, από Σχολή Φρανκφούρτης δεν σκαμπάζουν ντιπ (να αγιάσει το στόμα του Αντόρνο και των άλλων). Αυτά συμβαίνουν επίσης όταν το κριτήριο της αξιολόγησης ενός λαϊκού τραγουδιστή είναι τα ένδοξα νιάτα μας που κάναμε ζημιές, η φιγούρα με την γκόμενα που κουβαλιέται σαν τρόπαιο νίκης του παντελονάτου, το άνοιγμα 12ριού μπουκαλιου στην μπουζουκλερί, το λουλουδοεφέ και το μπουρμπουάρ στο παρκαδόρο για την "μερσεντέ" ή το 4Χ4, καθώς ντε και καλά πρέπει να επιδείξουμε πως έχουμε ανέβει κοινωνικό και καλά στάτους. Ο Καρράς είχε τουλάχιστον 25ετία που ήταν περίπτωση γιατρού ΟΡΛ και όχι τραγουδιστή.

    δημητρης τζανης
    οι διαχωρισμοί αυτοί δεν έχουν αντικειμενική βαση

    Φώντας Τρούσας
    Ωραία απάντηση.... μμμ... θα την θυμάμαι...

    Stavros Asimakopoulos
    Άλλος ο Καρράς με το σεμνό ύφος που έβγαινε από την pres conference του ABC στην Αγγελάκη όταν έγινε χιτ η νύχτα η ξελογιαστρα κι άλλος ο Καρράς που την επόμενη σεζόν έκανε φαντασμαγορικά show στην νυχτερινή Αθηναϊκή Ριβιέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Χορωδία Τρικάλων...

    Φώντας Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=tmaowJM_vR8
    ΧΑΘΗΚΑ - ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    Haris Mantellos
    Έγραψε ιστορία και έκανε σπουδαία δουλειά η αείμνηστη Τερψιχόρη με την Χορωδία Τρικάλων. Μπράβο που το βρήκες!

    Κωνσταντίνα Κοντάκου
    με συγκινήσατε! Μεγάλωσα με αγαπημένους που μεταξύ άλλων εκτιμούσαν το έργο τής Τερψιχόρης Παπαστεφάνου και έχω τους δίσκους τής Χορωδίας Τρικάλων. Χρόνια χούντας. Πολλά τραγούδια τού Θεοδωράκη έχουν τυπωθεί στη μνήμη μου πρώτα με τη Χορωδία κι έπειτα με τους γνωστούς ερμηνευτές, όπως οι Λιποτάκτες που επιλέξατε. Χρόνια πολλά, με υγεία, κύριε Τρούσα!
    * Οι δίσκοι μου είναι τής εταιρείας Olympic, ο πρώτος το 1963 όπου και οι Λιποτάκτες. Θυμάμαι πως στο ΕΙΡ υπήρχε και εκπομπή τής Χορωδίας, ένα τέταρτο, ή ένα ημίωρο. Μικρούλα ήμουν, αλλά έβλεπα την οικογένεια που έσπευδε στο ραδιόφωνο και αυτά δεν λησμονούνται

    Φώντας Τρούσας
    Επίσης χρόνια πολλά, με χαρά και υγεία!

    Κωνσταντίνα Κοντάκου
    είχε μία εξαιρετική φωνή η Χορωδία, την Δανάη Μπαραμπούτη, που δέσποζε. Δεν ξέρω αν συμμετείχε στον κύκλο Θεοδωράκη. Έχω βάλει τώρα και ακούω τους δίσκους, εκείνο το χορωδιακό από το Ένας όμηρος,
    Δεν έχει η γη κι ο κόσμος θέση,
    σε διαπερνάει. Τί να πρωτοδιαλέξεις!

    Γιώργος Αδαμόπουλος
    Υπάρχει περίπτωση να το σκανάρετε; Ήταν ο πεθερός μου στην Χορωδία Τρικάλων

    Tanas Atanasoff
    Καλά θυμόμουν πως την πήρε το μάτι μου πρόσφατα! Επιμελήθηκα (έκανα "edit") την καταχώρηση τούτης της μάλλον σπάνιας κασσέτας, καθότι όσοι περνάν στο discogs δίσκους/κασσέτες/CD συνήθως βαριούνται που ζουν και δεν συμπληρώνουν τα πεδία που πρέπει.. με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος και ελείψεις στα discogs προφίλ των καλλιτεχνών/εταιριών, τα βάζω σε τάξη εγώ όλα αυτά https://www.discogs.com/release/29300539-Mikis-Theodorakis-Μίκης-Θεοδωράκης-Χορωδία-Τρικάλων-Ορχήστρα-
    Mikis Theodorakis Μίκης Θεοδωράκης Χορωδία Τρικάλων & Ορχήστρα , Διεύθυνση Τερψιχόρη Παπαστεφάνου – 4

    Tanas Atanasoff
    https://www.youtube.com/watch?v=vQrNiqY8iK0
    Η μπαλάντα του Αντρίκου

    Dimitris Papadatos
    Μα ψίχουλα κάνει ό,τι έχει ψωμί Φώντας! Καλή Χρονιά!

    Φώντας Τρούσας
    Επίσης Δημήτρη καλή χρονιά!

    Konstantinos Stavropoulos
    ἔχει ἑρμηνεύσει ἐκπληκτικὰ Μ. Θεοδωράκη

    Φώντας Τρούσας
    Το πρώτο-πρώτο σχόλιο Κώστα

    Vasilis Andrikopoulos
    Μπραβο!!!
    Απο τις πιο ομορφες εκτελεσεις εργων του Μικη Θεοδωρακη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ένα από τα πιο ανομολόγητα «εγκλήματα» είναι η αλλοίωση του ζενερίκ"...

    Anastasios Babatzias
    Δεν ξερω μπορει να κανω και λαθος να ειναι ιδεα μου αλλα μερικες φορες κοτσαρουν και καινουριες εικονες απο τοπια με δεντρα , διαφορα τετοια κατα τη γνωμη τους ανουσια

    Φώντας Τρούσας
    Ό,τι θέλουν κάνουν.

    Dimitris Vagenas
    Ακριβώς! Συχνά κοτσαρουν σκηνές και μουσικα θέματα ακόμα και από άλλες ταινίες!

    Λεωνίδας Μπακαπώζης
    Από τους επιχρωματισμους, το τηλεοπτικό μονταρισμα, τίτλους αλλά και κάτι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ slow motion από 24 αρχικά καρέ όλο αυτό βγάζει μια φτηνια και πρακτικά κατουράνε την αρχική σύλληψη του Έργου του δημιουργού

    Haris Mantellos
    "Έγκλημα" είναι και τα μπιπ σε κάποιες λεξεις ή όταν θολώνουν την εικόνα για να μην φανούν κάποιες "πονηρές" χειρονομίες στις ταινίες δεκαετίας '80 όπως με τον Ψάλτη. Καλώς ή κακώς έτσι γυρίστηκαν οι ταινίες και έτσι πρέπει να παίζονται, δεν μπορεί να έρχεται σήμερα το οποιοδήποτε τηλεοπτικό κανάλι αυτόκλητα να λογοκρίνει παίζοντας τον ρόλο του ηθικού προστάτη. Πολιτική κορεκτίλα σε φασίζοντα βαθμό.

    Nikos Stabakis
    Τα μπιπ και τα θολώματα υπήρχαν δεκαετίες πριν υπάρξει καν ο όρος "πολιτική ορθότητα". Κάποτε χαλάρωσαν, μετά επανήλθαν. Δεν είναι θέμα πολιτικής ορθότητας αλλά παλιάς κακ/λής σεμνοτυφίας
    Μερικές παρεμβάσεις είναι σέξι πάντως.

    Ferris Costas
    Είναι Γερμανικό το όνομα, και προφέρεται Φουκς. Αδελφός του ήταν ο μαέστρος Μιλτιάδης Καρύδης-Φουκς.

    Anastasios Strikos
    ναι, αλλά γράφεται Fuchs όχι Fucks. Σημαίνει αλεπού. Δεν ήξερα ότι ο Ντίμης ήταν αδερφός του Μιλτιάδη Καρύδη.

    Nikos Stabakis στον Ferris Costas
    Προφανώς, ναι. Αλλά δεν γράφεται έτσι.

    δημήτρης θεοδωρόπουλος
    ΝΤΙΝΤΗΣ…

    Anastasios Strikos
    σωστά!

    Αθανασιος Αθανατος
    Το χειροτερο είναι πως ξαναμονταρουν τις ταινιες.. με σκηνές από άλλες ταινιες, προσθέτουν αλλα μουσικά θέματα ακόμα και ζουμαρισματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αλλοιώνουν όλο το ύφος. Στο εξωτερικό σε καποιες απ'τις πρωτες ταινιες του Κινηματογραφου ισως έχουν κάνει αυθαίρετο μοντάζ αλλά εκεί υπάρχει η δικαιολογια ότι έχουν χαθεί κομμάτια

    Vicky Zakinthinou
    Συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής το κάνει, η οποία κατέχει τα δικαιώματα των ταινιών. Ακόμα και εμβόλιμες σκηνές ή και μουσικά θέματα παρεμβάλλει, ανάλογα με το τι θεωρεί 'πιασάρικο' για το τηλεοπτικό κοινό, αδιαφορώντας παντελώς για την αισθητική ομοιογένεια. (Πχ, σε ταινίες παραγωγής του πενήντα, κοτσάρει γενικά πλάνα της Αθήνας του '69 με μπουζούκι Πλέσσα ή Κατσαρού...) Πρόκειται για αγραμματοσύνη και συνειδητό τραμπουκισμό, παρόλο που η εταιρία έχει υποτίθεται μεγάλο και 'βαρύ' όνομα...

    Ferris Costas
    Είναι δύο οι εταιρίες που "έχουν" τα δικαιώματα των περισσοτέρων ταινιών εκτός φίνου. Και δεν καταλαβαίνω ως δεν αντιδρούν οι σκηνοθέτες ή και οι κληρονόμοι, που έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύουν την ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ του έργου. Κι εφ' όσον έχει το ΚΥΡΙΟ ΗΘΙΚΟ δικαίωμα, αυτό σημαίνει πως μόνο οι Δημιουργοί (και οι κληρονόμοι τους) έχουν το δικαίωμα του "επιτρέπειν και απαγορεύειν". Το θέμα των Πνευματικών Δικαιώμάτων, στην Ελλάδα, βρωμάει απαίσια.

    Sakis Bwanas
    δυστυχώς ο ενας από τους δύο εχει πει δημόσια οτι οι κληρονομοι δεν εχουν πρόβλημα

    Reevka Andrious
    βανδαλισμοί

    Stathis Gotsis
    Εδώ ταιριάζει γάντι η παλιά ιαχή στους "ύποπτους" κινηματογράφους της εποχής "χασάααααπηδες"!

    Akis Kapranos
    https://www.amazon.com/Fear-Elena-Nathanail/dp/B0C8BMVN5L
    Αγοραζεις το αμερικάνικο blu ray του Φόβου και έχεις ολόκληρο και ανέγγιχτο το υπέροχο φινάλε. Γιατι αν περιμεναμε απο εμας...
    The Fear

    Stathis Nikokavouras
    Και εχουν κοψει κοματια απο καποιες ταινιες λογω χρονου..ακομα χειρωτερο..στο bbc,και στα αλλα αγγλικα καναλια θα δεις μεχρι και το τελευταιο γραμμα της ταινιας.εδω ειναι η διαφημηση που ακολουθει...πρεπει να μπει αμεσως για να παρουν το πακετο..

    Dimitris Patokos
    Να υπογραμμίσουμε ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στις ταινίες παραγωγής FINOS FILM… Είναι μια ανόητη τακτική της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος και αφορά στις παραγωγές τους αλλά και σε αυτές άλλων εταιρειών που έχουν εξαγοράσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λήδα Χαλκιαδάκη
      Το "Οργανάκι" είναι ταινία βασισμένη στο ομώνυμο άσμα του Αττίκ. Τραγουδούσε η Δανάη κάθε στίχο του, με κοπέλες τριγύρω να την ακούνε, σαν διήγηση. Όλο αυτό κόπηκε εδώ και κάμποσα χρόνια και αλλοιώθηκε το πνεύμα και η δομή της ταινίας. Συγνώμην Φώντα μου, θα το πω.... είναι κτήνη!

      Παντελής Καράς
      Πρόκειται για ανεκδιήγητη χοντροκοπιά· θυμάμαι π.χ. να έχουν βάλει εμβόλιμη σε ταινία της δεκαετίας του ’50… μεταγενέστερη εμφάνιση του Ζαμπέτα σε ταινία από τα χρόνια της χούντας!
      Με την ευκαιρία, να σημειώσω και την τηλεοπτική έλλειψη σεβασμού στην αναλογία διαστάσεων (aspect ratio) με την οποία είχαν γυριστεί οι ταινίες: συμπιέζουν την εικόνα έτσι ώστε με το ζόρι να προσαρμοστεί στο 16:9 των σημερινών τηλεοράσεων!

      Vicky Zakinthinou
      Μια και είστε αρθρογράφος, κύριε Τρούσα, ίσως το θέμα αυτό θα άξιζε να αναδειχθεί και ευρύτερα. Νομίζω είναι ενδεικτικό της γενικότερης έλλειψης σεβασμού προς τα δημιουργήματα του πολιτισμού μας...

      Διαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ας το περιορίσω στη μουσική και ας μην το επεκτείνω και αλλού"...

    Ntinos Sarandopulos
    καλή χρονιά!
    https://youtu.be/fSaJwjlPDjM?si=RbNuDvsQVZtCFPRl
    ΒΕΓΓΟΣ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΤΣΙΓΚΕΛΙ ΚΡΕΩΠΟΛΕΙΟΥ
    (κάλαντα πρωτοχρονιάς από βέγγο)

    Φώντας Τρούσας
    Επίσης Ντίνο ό,τι καλύτερο και για σένα!

    Alexandros Richardos
    Όλη η βάση στο κείμενο είναι η λέξη "εξηγήσεις"

    Φώντας Τρούσας
    Βασικά το έγραψα αυτό, επειδή οι λίστες που διαβάζω έχουν από ελάχιστες έως καμία σύμπτωση - γεγονός που σε κάνει να λες πως θα μπορούσε να ήταν κάποια άλλα 20 στην ίδια θέση, χωρίς να αλλάζει τίποτα.

    Panagiotis Papakanellos
    Προτιμότερο είναι το: 20 άλμπουμ που αξίζει να ακούσετε…

    Antonis Kleidouchakis
    Αναφέρεις ένα από τα ορθά που χαρακτηρίζει μια αξιόπιστη λίστα. Έχει και αλλά.

    Φώντας Τρούσας
    Το ξαναγράφω. Βασικά το έγραψα αυτό, επειδή οι λίστες που διαβάζω έχουν από ελάχιστες έως καμία σύμπτωση - γεγονός που σε κάνει να λες πως θα μπορούσε να ήταν κάποια άλλα 20 στην ίδια θέση, χωρίς να αλλάζει τίποτα.

    Antonis Kleidouchakis
    ναι. Κάποιες 20αδες όμως μπορούν να στοιχειοθετηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλιο από το fb στο ποστ για τον Μάκη Δεμίρη...

    Zak Famellos
    Αγαπημενος πολυ. Χαρακτηριστικη φωνή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλιο από το fb στο ποστ για το βιβλίο του Γιώργου Λεωτσάκου...

    Γιώργος Πήττας
    Ω! Δεν είχα ιδέα, κι ο Λεωτσάκος σημάδεψε τη νιότη μου με τη στήλη του στα Νεα και το Βήμα. Του έχω μεγάλο σεβασμό και θα σπεύσω να το αποκτήσω. Ευχαριστώ για την πληροφορία και στέλνω τις ευχές μου για υγεία και ηρεμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή