Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

RUBBER TEA, AUTÓMATA σύγχρονο progressive από Γερμανία και Γαλλία

RUBBER TEA: From a Fading World [Tonzonen Records, 2023]
Μια σχετικώς νέα art rock / progressive rock γερμανική μπάντα έχουμε εδώ, τους Rubber Tea, που σχηματίστηκαν στη Βρέμη το 2017 και που έχoυν ηχογραφήσει έως σήμερα δύο δίσκους. Τον “Infusion” το 2020 και τον έσχατο “From a Fading World” προς το τέλος του 2023. Γι’ αυτό το τελευταίο άλμπουμ των Rubber Tea θα γράψουμε τώρα…
Κατ’ αρχάς να πούμε ποιοι αποτελούν τους Rubber Tea. Έχουμε λοιπόν την τραγουδίστρια, σαξοφωνίστρια και φλαουτίστρια Vanessa Gross, τον τραγουδιστή, keyboard player και κιθαρίστα Lennart Hinz και ακόμη τους Jonas Roustai κιθάρες, David Erzmann μπάσο και Henri Pink ντραμς. Ένα πλήρες σχήμα λοιπόν είναι οι Rubber Tea, που έρχονται με τις μουσικές και τα τραγούδια τους να αποτίσουν το δικό τους φόρο τιμής στο ροκ «χθες», φέρνοντας στη μνήμη μας ήχους από τα seventies.
Μπορεί από πλευράς συνθέσεων οι Rubber Tea να μην εμφανίζονται και τόσο τολμηροί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα κομμάτια τους δεν είναι σωστά δουλεμένα και πως δεν έχουν τη δική τους ροή. Υπάρχουν εμφανείς επιρροές από συγκροτήματα σαν τους πρώιμους Genesis εδώ, αλλά καθώς τους ακούς ανακαλείς και άλλα άξια ονόματα της εποχής, σαν τους Fusion Orchestra, Savage Rose, Brainticket και Atlantis – κατά τόπους, βεβαίως, και χωρίς το στυλ καθενός από τα προαναφερόμενα σχήματα να καθίσταται κυρίαρχο στο άκουσμα του “From a Fading World”. Μετασχηματίζουν, εννοούμε, όλες τις αναφορές τους οι Rubber Tea, δημιουργώντας το δικό τους αμάλγαμα.
Στιχουργικά, και κατά τα ειωθότα της τότε εποχής, στο νέο LP, CD και digital του γερμανικού γκρουπ υπάρχει concept. Τούτο δε έχει να κάνει με την ιστορία τής πιλότου Emily, του βασικού προσώπου του θέματος, που βρίσκεται να παλεύει στους αιθέρες, μέσα σε μια αμμοθύελλα.
Με το μικρό αεροπλάνο της, η Emily ξεκινά μια ηρωική αποστολή, ώστε να προειδοποιήσει τον κόσμο, που βρίσκεται κάτωθεν, για την εξέλιξη του φυσικού φαινομένου και τους επικείμενους κινδύνους.
Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα tracks εδώ, που δείχνουν πως οι Rubber Tea το έχουν δουλέψει το θέμα σωστά και προς όλες τις διευθύνσεις του, και κάπως έτσι θα ξεχωρίζαμε τα “Day of wrath”, “Desert man”, “Chaturanga”, “Superhexacatalyst”, και “Ground control”, ως μέρη ενός «όλου», που εξελίσσεται πάντα με τον πρέποντα τρόπο.
Επαφή: www.rubbertea.de, www.tonzonen.de
AUTÓMATA: Heart Murmur [Atypeek Music / Araki Records, 2023]
Παρισινό κουαρτέτο είναι οι Autómata, οι οποίοι αποτελούνται εκ των Jean-Baptiste Elineau μπάσο, σύνθια, Etienne Ertul κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, πιάνο, François Lamouret πλήκτρα, πιάνο, ηλεκτρικές & ακουστικές κιθάρες, προγραμματισμός, scratches και David Vivès ντραμς, ακουστικές κιθάρες. Ροκ γκρουπ είναι προφανώς οι άνθρωποι, αλλά τι ακριβώς; Κάπως δύσκολο να το προσδιορίσεις με μια λέξη.
Σίγουρα οι Γάλλοι κινούνται προς post-rock κατευθύνσεις, αλλά διαθέτουν συγχρόνως και πολλά progressive μέρη στις συνθέσεις τους.
Τούτο διαφαίνεται και από το γεγονός πως οι Autómata έχουν στην line-up τους τρεις keyboard players, αλλά κυρίως ακούγεται σε κάθε σύνθεση αυτού του πολύ «πλούσιου» άλμπουμ, του “Heart Murmur”, που κινείται και σε «κινηματογραφικούς» δρόμους.
Μοιάζει, εννοούμε, και με σάουντρακ για ταινία «αποκαλυπτική», της «επόμενης μέρας», το δεύτερο αυτό άλμπουμ των Autómata, και υπό αυτή την έννοια, οι Γάλλοι ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία σχημάτων, μαζί με τους Γερμανούς Collapse Under the Empire και Ark Noir, τους Αυστραλούς We Lost The Sea και Tangled Thoughts of Leaving κ.ά., που επιχειρούν να φωτίσουν, από ηχητικής πλευράς, οικολογικές και άλλες τινές ευαισθησίες.
Υπάρχουν συνθέσεις στο “Heart Murmur”, που σε συνεπαίρνουν, σαν την οκτάλεπτη “Sad guru”, ενώ και κάποια μικρής διάρκειας tracks είναι λίαν υποβλητικά επίσης σαν τα δίλεπτα “Dead fields” και “Memories”.
Γενικώς, οι Autómata είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σχήμα, που βγαίνει έξω από τα όρια του συρφετού του post-rock, διαμορφώνοντας αληθινά ενδιαφέρουσες (ηχητικές) καταστάσεις.
Επαφή: www.atypeekmusic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου