Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ALBA CARETA I HENRIO άξιο καταλανικό folk

Σκάβοντας στα βάθη του καταλανικού folk η Segell Microscopi μάς (επανα)συστήνει το σχήμα Alba Careta I Henrio, το οποίον αποτελούν οι Alba Careta φωνή, τρομπέτα, xiulet (είδος σφυρίχτρας), κρουστά, carilló (πληκτροφόρο), Henrio φωνή, κιθάρες, xiulet, carilló, Santi Careta κιθάρες, φωνή, αναλογικό σύνθι και Enric Casasses απαγγελία.
Στηριγμένο το σχήμα στη φωνή-τρομπέτα της Alba Careta και στη φωνή-κιθάρες του Henrio, μέσω του πιο νέου άλμπουμ του που αποκαλείται Udolç” (2023), πορεύεται πάνω στο project Càntut, το οποίο ξεκίνησε το 2012 με στόχο να καταγράψει την προφορική μουσική κληρονομιά των περιοχών της Girona.
Έτσι το υλικό του “Udolç” αποτελείται κατά βάση από παραδοσιακά νανουρίσματα (διαφόρων περιοχών της Girona), μαζί με μερικά ποιήματα του Enric Casasses (ισπανός ποιητής, που γράφει στα καταλανικά κι έχει γεννηθεί το 1951), που απαγγέλλει ο ίδιος και που σχετίζονται, και αυτά, με τον κόσμο της νύχτας, του ύπνου και των ονείρων.
Το άκουσμα είναι απλό στην εκφορά του, αλλά ταυτοχρόνως και μαγικό. Οι ενοργανώσεις είναι γόνιμες και οι όποιες φαινομενικές παρασπονδίες, όπως εκείνες της τρομπέτας, είναι απολύτως ταιριαστές δείχνοντας να συνάδουν με το ύφος και το προφίλ των τραγουδιών. Αυτό το αντιλαμβάνεσαι αμέσως από την εισαγωγή “Prelude deSant Josep, feu-lo dormir’” και το επακόλουθο άσμα “Sant Josep, feu-lo dormir” (Άγιε Ιωσήφ κοίμησέ το), που είναι καταπληκτικά.
Εν τω μεταξύ και τα ηχοχρώματα από τα σύνθια ή και τα «πνιχτά» παιξίματα στην τρομπέτα «κολλάνε» μια χαρά με το γενικότερο σκηνικό, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα άλμπουμ, που, από τη μια μεριά, είναι στη βάση του folk, παραδοσιακό, ενώ, από την άλλη, δεν φείδεται των πρεπόντων πειραματισμών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μπορεί να ελκύει ακροατές με διαφορετικές αφετηρίες.
Πολλά καταπληκτικά κομμάτια-τραγούδια εδώ, όπως το “El noi de la mare”, το “Introit dEl noi de la mareVII (El somni del trobador)” και άλλα διάφορα.
Ένα απολύτως ενδιαφέρον CD (και άκουσμα).
Επαφή: https://www.microscopi.cat/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου