Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

MATTHEW HALSALL ξέρεις τι θ’ ακούσεις απ’ αυτόν τον άριστο μουσικό και ιδρυτή της Gondwana Records

 Ο Matthew Halsall, ο ιδρυτής της Gondwana Records, δεν είναι απλώς ένας οξυδερκής παραγωγός, αλλά κι ένα άξιος μουσικός και συνθέτης, που του αρέσει να περιστρέφεται γύρω από τους ήχους τής spiritual jazz. Κινούμενος σ’ αυτόν το χώρο, ο Halsall έχει εμφανίσει την τελευταία δεκαπενταετία μερικούς φοβερούς δίσκους, για κάποιους εκ των οποίων έχουμε γράψει και εδώ στο blog (“Changing Earth EP”, “The Temple Within”, “Sending my Love”, “Colour Yes”, “Oneness” κ.λπ.).
Συνεχίζοντας λοιπόν αυτό το «πνευματικό» ταξίδι του, ο βρετανός μουσικός έχει τώρα έτοιμο το πιο νέο CD του, που αποκαλείται An Ever Changing View [Gondwana Records / AN Music, 2023], και που περιλαμβάνει δέκα δικές του ή σχεδόν δικές του συνθέσεις (λέμε «σχεδόν δικές του», γιατί σε δύο tracks είναι συν-συνθέτης).
Ο Halsall είναι βασικά τρομπετίστας, αλλά στην παρούσα ηχογράφηση παίζει, πέρα  από τρομπέτα κι ένα σωρό άλλα όργανα, όπως πιάνο, καλίμπα, glockenspiel, τσελέστα, rhodes, πάμπολλα κρουστά κ.λπ., ενώ χρησιμοποιεί και field recordings.
Παρά ταύτα ο Halsall δεν είναι μόνος του στο “An Ever Changing View”, καθώς τον τιμούν, εδώ, δια της παρουσίας, τους δώδεκα(!) ακόμη μουσικοί (σε άλτο και σοπράνο σαξόφωνα, φλάουτο, άρπες, πιάνο και rhodes, ντραμς, congas κ.λπ.), με μερικά πολύ γνωστά ονόματα, της νέας βρετανικής τζαζ σκηνής ανάμεσά τους, σαν τους Matt Cliffe, Chip Wickham, Gavin Barras, Alan Taylor κ.ά.
Το αποτέλεσμα είναι για άλλη μια φορά πολύ καλό, και ανά φάσεις ακαταμάχητο. Η jazz τού Matthew Halsall κυλά αβίαστα, εντελώς φυσικά, έχει άψογη ροή, ενώ και σε σχέση με τις προγενέστερες εγγραφές του ανιχνεύονται, στο “An Ever Changing View”, στοιχεία και από το folk, όπως και από την meditation και healing music.
Εννοούμε με αυτό πως το άκουσμα στο μέτρο του εφικτού ακούγεται πρωτότυπο, παρά τις όποιες αναφορές στα «ιερά και τα όσια» των late sixties-early seventies.
Τον ψάχνει τον ήχο του ο Matthew Halsall, χωρίς να μετακινείται από το συγκεκριμένο πλαίσιο, και αυτό φαίνεται σε κάθε άλμπουμ του. Και πολύ περισσότερο απ’ όλα σε τούτο ’δω. (Φοβερό το 7λεπτο “Calder shapes” και άλλα βεβαίως tracks).
Θαυμάσιος δίσκος!

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Φώντας Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=BdOPk_8kvgA
    Matthew Halsall - Calder Shapes

    Κώστας Παπαθανασίου
    Και live που τον είδαμε εξαιρετικός!

    Arvaniti Panayiota
    Μπράβο!

    George Mavroeidis
    Χθες πληροφορήθηκα από τον Λουκά Δημητρέλλο (δισκοπωλείο bebop records) ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον ακούσουμε live μαζί με τον σαξοφωνίστα Nat Birchall στην Αθήνα τον Φεβρουάριο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή