Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

THE NECKS το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών

Οι Αυστραλοί The Necks, ένα από τα πιο σημαντικά γκρουπ της σύγχρονης jazz, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς θα εμφανισθούν στο Ωδείο Αθηνών (αίθουσα Ιωάννης Δεσποτόπουλος), το Σάββατο στις 9 Δεκεμβρίου. 
Τη βραδιά θα ανοίξει το Costas Baltazanis Trio, ενώ νωρίτερα θα προβληθεί το  ντοκιμαντέρ του Πέτρου Κολοτούρου «Παράλληλοι Αυτοσχεδιασμοί». Στο χώρο θα στηθεί και ηχοσύστημα για δίσκους βινυλίου, όπου θα γίνουν ακροάσεις άλμπουμ. 


Πιο αναλυτικά
Οι Necks, που βρίσκονται σε πανευρωπαϊκή περιοδεία, έχουν στο ενεργητικό τους 19 άλμπουμ, λαμβάνοντας συνεχώς διθυραμβικές κριτικές από σημαντικά media ανά τον κόσμο (για παράδειγμα το περιοδικό The Wire), με το τελευταίο άλμπουμ τους, υπό τον τίτλο “Travel”, να είναι ανεβασμένο στο bandcamp (δες στο τέλος) και με την διανομή του στην Ελλάδα να έχει αναλάβει η Heathen Natives Distribution. Τη συναυλία θα παρουσιάσει η ομάδα Scenius [at] Athens.  
Όταν όλος ο κόσμος θαύμαζε τη μουσική σκηνή της Αυστραλίας (με Triffids, Sunnyboys, Ed Kuepper, Church, Lime Spiders, Laughing Clowns κ.ά.), στο τέλος της δεκαετίας του ’80, έρχονται οι Necks με το άλμπουμ τους “Sex” για να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον του κοινού και προς άλλες κατευθύνσεις.
Είναι η jazz της νέας εποχής, είναι το ambient, είναι το post-minimalism, είναι η νέα avant, είναι όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, που θα τοποθετούσαν τους Necks, δηλαδή τους Chris Abrahams πιάνο, Lloyd Swanton μπάσο και Tony Buck ντραμς, στην εμπροσθοφυλακή ενός καινούριου ήχου, με τις ζωντανές τους εμφανίσεις να αποτελούν μια μοναδική ηχητική εμπειρία – βασικά μέσω της ρυθμικής ελευθερίας και των περίτεχνων αυτοσχεδιασμών τους, που αγγίζουν τα όρια της μυσταγωγίας.
Τη βραδιά θα ανοίξει το Costas Baltazanis Τrio, που αποτελείται από έλληνες μουσικούς που ζουν σε τρεις διαφορετικές χώρες / πόλεις. Ο κιθαρίστας Κώστας Μπαλταζάνης στη Νέα Υόρκη, o κοντραμπασίστας Απόστολος Σιδερης στο Παρίσι και ο ντράμερ Δημήτρης Κλωνής στην Αθήνα. 
Πριν από τις δύο συναυλίες θα προβληθεί στον χώρο του αμφιθεάτρου το ντοκυμαντέρ «Παράλληλοι αυτοσχεδιασμοί (Improvisations in Parallel Mode)» σε σκηνοθεσία Πέτρου Κολοτούρου. Ένα οδοιπορικό στα ηχοτοπία της ελληνικής επαρχίας, με τους μουσικούς του κάθε τόπου να συνθέτουν το soundtrack μιας καθ’ ολοκληρίαν συνεργατικής δουλειάς. Συμμετέχουν οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Ευγένιος Βούλγαρης, Αλεξία Κατσανεβάκη, Στέλιος Πετράκης, Δημήτρης Σιδερής, Αντώνης Ανισέγκος, Kolida Babo (Σωκράτης Βότσκος, Χάρης Π.), Αλέξανδρος Ριζόπουλος, Γιώργος Παπαϊωάννου, Γιάννης Ζαννής, Γιώργος Γαρόζης, Μαργαρίτα Ερμίδου, Tότα Κοντόγεωργα και Evan Handlet
Για τους λάτρεις του βινυλίου, τέλος, θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος στην γκαρνταρόμπα του Ωδείου (cloakroom), στον οποίον θα λειτουργεί ηχοσύστημα αναπαραγωγής ήχου από δίσκους βινυλίου. 


Το πρόγραμμα
18.00: Vinyl Listening Sessions + Vinyl and merchandise market
19.00: Προβολή Ντοκιμαντέρ Παράλληλοι αυτοσχεδιασμοί (Improvisations in Parallel Mode) του Πέτρου Κολοτούρου
20.00: Costas Baltazanis Trio
21.00: The Necks Live

Τιμές ειστηρίων
Ζώνη Α: 30 €, Ζώνη Β: 27€, Ζώνη Γ: 25€  
 
[με πληροφορίες από το δελτίο Τύπου]
 
https://thenecksau.bandcamp.com/album/travel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου