Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

KEVIN SUN ένας «προχωρημένος» τενόρο σαξοφωνίστας στο νέο διπλό CD του

Τενόρο σαξοφωνίστας, που μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν τόσο μέσα από σχήματα στα οποία έχει συμμετάσχει, όπως τους Earprint, μα και από τα προσωπικά άλμπουμ του “<3 Bird” (2021), “The Sustain of Memory” (2019) και “Trio” (2018) (άπαντα στην Endectomorph Music), ο Kevin Sun είναι ένας σύγχρονος τζάζμαν, που θα πρέπει να τον λάβεις πολύ σοβαρά υπ’ όψιν σου.
Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα... ο Sun έχει μία επιστημονική προσέγγιση στον αυτοσχεδιασμό, που τον φέρνει κοντά στους μοντερνιστές, όπως είναι / ήταν ο Lee Konitz, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες στα άλμπουμ του υπάρχουν έμμεσες ή άμεσες αναφορές στον Charlie Parker. Στον Bird εξάλλου ήταν αφιερωμένο το προηγούμενο άλμπουμ του “<3 Bird”, ενώ και στο πιο πρόσφατο διπλό CD του, που αποκαλείται The Depths of Memory[Endectomorph Music, 2023], και που αποτελείται βασικά από τρία επιμέρους έργα, υπάρχει και πάλι αναφορά στον Charlie Parker στο μεσαίο έργο, το “Eponymous cycle”. Όπως λέει ο Sun επιρροή γι’ αυτό στάθηκε μια live ηχογράφηση του Parker από το 1950, στο στάνταρντ “Fine and dandy”, που διαθέτει εκτεταμένο εισαγωγικό σόλo (μάλλον αναφέρεται στο άλμπουμ “An Evening at Home with the Bird”, αλλά μπορεί και όχι).
Το πακέτο θα ανοίξει με το επταμερές “From All This Stillness”, που φέρουν εις πέρας οι Kevin Sun τενόρο σαξόφωνο, Dana Saul πιάνο, Simón Wilson μπάσο και Matt Honor ντραμς. Το ύφος ανάμεσα στα tracks παραμένει σταθερό, καθώς πρόκειται για ένα έργο contemporary jazz με κάποια στοιχεία avant, ακουστά, κυρίως, σε ορισμένες μινιμαλιστικές προσεγγίσεις του πιανίστα Dana Saul, στα “From some unseen center” και “From some unseen center (Reprise)”, που σαν κομμάτια είναι πιο ριζοσπαστικά και αφηρημένα.
Με τον τρομπετίστα Adam O'Farrill να προστίθεται στο τριμερές “Eponymous Cycle” και με την ντράμερ Dayeon Seok να αντικαθιστά τον Matt Honor, το κουαρτέτο μετατρέπεται σε κουιντέτο. Είπαμε και πριν πως εδώ ο Bird δίνει την αφορμή, αλλά ο Kevin Sun οδηγεί τη σύνθεσή του σε άλλα μονοπάτια, καθώς ο O'Farrill έχει σημαντικό μερίδιο εν προκειμένω, με τα μελωδικά soli του να διαμορφώνουν ένα αρχικό λυρικό περιβάλλον, το οποίο αλλάζει μορφές στην πορεία, καθώς επεκτείνεται σε περισσότερο δυναμικές περιοχές, με παράλληλα ωραία παιξίματα στο πιάνο από τον Saul και με τον Kevin Sun στα πρώτα 2/3 να έχει περισσότερο διακριτική παρουσία.
Το 9μερές “The Depths in Slow Motion” καταλαμβάνει όλο το δεύτερο CD, έχοντας διάρκεια 37 λεπτά. Εδώ η σύνθεση του σχήματος αλλάζει και πάλι, καθώς ακούγονται οι Kevin Sun τενόρο, Adam O'Farrill τρομπέτα, Dana Saul πιάνο, Walter Stinson μπάσο και Matt Honor ντραμς. Επί του προκειμένου καταγράφονται μικρά σε διάρκεια tracks (μονόλεπτα, δίλεπτα και τρίλεπτα), αλλά και πιο εκτεταμένα (δύο είναι σχεδόν επτάλεπτα). Υπάρχουν λοιπόν οι... μινιατούρες (με το ρυθμικό τμήμα να έχει καίριο ρόλο και με τα αλλεπάλληλα breaks από τα υπόλοιπα τρία όργανα να δημιουργούν εκκωφαντικές καταστάσεις), αλλά υπάρχουν και τα μεγαλύτερα σε διάρκεια μέρη, σαν το “VI”, που είναι bop και που δίνει την ευκαιρία στους Kevin Sun, Dana Saul και Adam O'Farrill να δώσουν έξοχα σόλι.
Σε παρασύρει το διπλό CD, αλλά η συνολική διάρκεια του “The Depths of Memory” είναι λίγο περισσότερο από 80 λεπτά. Δεν είναι λίγα (είναι κάπως σαν διπλός δίσκος βινυλίου), αλλά αξίζει τον κόπο να επενδύσεις (σαν άκουσμα). Θα απολαύσεις σύγχρονη jazz, με αναφορές στην ιστορία της και με προσωπική άρθρωση, από έναν μουσικό, τον Kevin Sun (και την μπάντα του), που καταθέτει τα σοβαρά διαπιστευτήριά του, σταθερά, τα τελευταία χρόνια.  
Επαφή: www.kevinsun.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου