Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

o ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ στη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Εκείνος και... Εκείνος» μαζί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο – μαζί θα πρωταγωνιστούσαν και στο θεατρικό έργο «Ω! Τι Κόσμος Μπαμπά» την ίδια εποχή

Ο μεγάλος ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος, που έφυγε από τη ζωή στα 85 χρόνια του, έγινε πλατιά αγαπητός μέσω της τηλεοπτικής σειράς «Εκείνος και... Εκείνος», που προβαλλόταν στο κανάλι του ΕΙΡΤ μεταξύ 19 Ιουνίου 1972 και 9 Φεβρουαρίου 1974.
Φυσικά ο Γ. Μιχαλακόπουλος είχε ήδη μια μεγάλη πορεία στο θέατρο, αλλά θα ήταν το «Εκείνος και... Εκείνος», που θα τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο και στο οποίο θα ανέπτυσσε το ρόλο τού ρακένδυτου Σόλωνα, που φιλοσοφούσε μαζί με τον φίλο του Λουκά (Βασίλης Διαμαντόπουλος) πάνω στα καθέκαστα της ζωής, δίνοντας πνοή στο ακαταμάχητο σενάριο του Κώστα Μουρσελά.
Τα επεισόδια ήταν ασπρόμαυρα, είχαν 15λεπτη διάρκεια και προβάλλονταν, στην αρχή, ημέρα Δευτέρα, αργά για τα δεδομένα της εποχής, στις 23:20 τη νύχτα, στη συνέχεια ημέρα Σάββατο στις 21:15 και στο τέλος Τετάρτη στις 20:30 και πιο μετά στις 21:15 ξανά. Ανάλογα, δηλαδή, με το πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση στο πολιτικό επίπεδο, με τις μεταλλαγές της δικτατορίας («φιλελευθεροποίηση», «πραξικόπημα Ιωαννίδη») άλλαζε και η μέρα, και κυρίως η ώρα, μετάδοσης της εκπομπής.
 
Η σειρά, την οποία σκηνοθετούσαν σταδιακά οι Κωστής Ζώης, Βασίλης Διαμαντόπουλος και Φώτης Λαζαρίδης, είχε δημιουργήσει τεράστια εντύπωση στην εποχή της, για τον τρόπο που άρθρωνε το λόγο της (στη βάση της ήταν κάπως σαν κινηματογραφημένο θέατρο), για τα θέματα που έθιγε, πάντα με ελλειπτικό τρόπο (γιατί ήταν σύντομη) και βεβαίως με την απαραίτητη χρήση του υπονοούμενου, που ήταν πάντα τολμηρό και επίκαιρο, και που προκαλούσε συζητήσεις επί συζητήσεων.
Μπορεί τα επεισόδια, που ήταν 103, να μην σώζονται στο αρχείο της ΕΡΤ, αλλά υπάρχουν τα βιβλία με τα σενάρια του Κώστα Μουρσελά στον Κέδρο (πρώτη έκδοση το 1973), που έχουν διασώσει τον λόγο της εκπομπής – εκπομπή που είχε ως σήμα έναρξής της την εισαγωγή από το “Baba ORiley” των Who!
Τον Σεπτέμβριο του 1972 οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος και Βασίλης Διαμαντόπουλος είχαν δώσει μια συνέντευξη στον Κάρολο Μπρούσαλη στο περιοδικό «Φαντάζιο», με αφορμή το «Εκείνος και... Εκείνος», τα βασικά σημεία της οποίας ήταν τα κάτωθι:
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/prosopa/apolies/o-giorgos-mihalakopoylos-sti-thryliki-tileoptiki-seira-ekeinos-kai-ekeinos-mazi-me

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Παντελής Καράς
    https://youtu.be/IcBfafB7Qdg?si=gQUDzuPlQ1cK_0XX
    «Η ιστορία των χρόνων μου»: 1974 - Γιώργος Μιχαλακόπουλος (1)

    Δημοσθένης Ταχταλίδης
    https://www.youtube.com/watch?v=c-H6cKlGFmI
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΞΟΦΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή