Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ – ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ distance / no distance

Οι Μανώλης Αγγελάκης (Manolis Aggelakis) και Αντώνης Λιβιεράτος (Antonis Livieratos) είναι παλαιοί γνώριμοι. Πόσο παλαιοί δεν ξέρω... πάντως στον πρώτο δίσκο τού Μ. Αγγελάκη, την «Σταματίνα» [Hitch-Hyke, 2000], o A. Λιβιεράτος θα ήταν εκεί με τα keyboards του, ενώ και στο δικό του «Πλαστικό Κουτί» [Hitch-Hyke, 2000] ο Μ. Αγγελάκης θα συμμετείχε στο τεχνικό team. Μάλιστα, την επόμενη χρονιά (2001) αμφότεροι θα βρίσκονταν στους Illegal Operation – σ’ ένα κοινό γκρουπ δηλαδή. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες συνεργασίες, των Αγγελάκη-Λιβιεράτου, σε σκηνές και στούντιο, αν και, έως σήμερα, δεν είχαν υπογράψει κάτι από κοινού (ως duo).
Τούτο θα συμβεί τώρα μέσω του Distance / No Distance[Same Difference Music, 2023], ενός σκληρού, ηλεκτρικού πειραματικού CD, που είναι γραμμένο στο ξεκίνημα τής covid-19, τον Μάρτιο του 2020 και που κυκλοφορεί τώρα, επιχειρώντας να περιγράψει, κάπως σαν σάουντρακ, τα τότε συμβάντα.
Αν και έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια (παρά κάτι μήνες) από τον Μάρτη του ’20 οι συνέπειες εκείνων των πρωτοφανών καταστάσεων δεν έχουν διερευνηθεί επακριβώς (ούτε πρόκειται να συμβεί ποτέ αυτό στην έκταση, που θα άρμοζε), ενώ ειδικότερα αξεδιάλυτες παραμένουν και οι επιπτώσεις του εγκλεισμού, και της επικοινωνίας από απόσταση, στην μουσική δημιουργία.
Το λέμε, γιατί τα τελευταία ένα-δυο χρόνια ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με ηχογραφήσεις των περιόδων των λοκντάουν, που οπωσδήποτε επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το συγκεκριμένο σκηνικό – αποδίδοντάς το άλλοτε με «μαύρο» τρόπο και άλλοτε με έναν περισσότερο αισιόδοξο, που λειτουργεί σαν άρνηση, βασικά, όλων εκείνων που υποφέραμε (τόσο σαν άτομα, όσο και σαν κοινωνία).
Κοντολογίς το κλίμα στο “Distance / No Distance” θα μπορούσε να περιγραφεί, με βάση το πρώτο «άλλοτε», ως εφιαλτικό, σκοτεινό, αδιαπέραστο και καταθλιπτικό, με τα τέσσερα 9λεπτα tracks, που έχουν τίτλους “Irkutsk”, “Nashville”, “Algiers” και “Dublin”, να εμφανίζονται μ’ ένα θορυβώδες, άγριο και επιθετικό «πρόσωπο».
Ερμητικά tracks οπωσδήποτε, που περιγράφουν εκείνες τις μέρες τής προβληματικής επικοινωνίας, μα και της ανάγκης, ταυτοχρόνως, να αρθρωθεί ένας λόγος που να κρύβει εντός του την ανάγκη και τη δύναμη της δημιουργίας – ή ακόμη και μιας δράσης, δίχως συγκατάβαση, έναντι της επίθεσης που θα δεχόμασταν από κάτι που μας ξεπερνούσε.
Με τον Μανώλη Αγγελάκη να χειρίζεται κιθάρες και εφφέ και με τον Αντώνη Λιβιεράτο σε όργανο, ηλεκτρικό πιάνο, αναλογικά σύνθια και εφφέ, το “Distance / No Distance” είναι ένα τριετίας ηχογράφημα, που παραμένει σκληρό και ανένδοτο, ανασκαλεύοντας τη μνήμη και τοποθετώντας σε, ως ακροατή, στην καρδιά εκείνου του κυκεώνα.
Επαφή: https://antonislivieratos.bandcamp.com/album/distance-no-distance

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου