Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

MEREM ένα ελληνικό συγκρότημα που κινείται σε ethnic-folk-jazz δρόμους

Οι Merem είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που κινείται σε ethnic-folk-jazz τραγουδιστικούς δρόμους. Φαίνεται δε πως η έδρα του είναι στην Ολλανδία ή τουλάχιστον φτιάχτηκε εκεί, αφού το φερώνυμο αυτό CD του [Private Pressing, 2023] είναι ηχογραφημένο σ’ ένα ολλανδικό στούντιο, στο χωριό Woerdense Verlaat, κάπου στα νότια της χώρας.
Μέλη των Merem είναι οι Γιώργος Μπερερής πιάνο, rhodes, Ektoras Remsak ντραμς, Δήμητρα Μετζάκη ούτι, Βανέσσα Κουρτέση φωνή και Γιάννης Βαγιανός κοντραμπάσο. Πενταμελές λοιπόν το σχήμα, με το ούτι και το πιάνο να αποτελούν τα lead, τα μελωδικά όργανα, τα οποία, μαζί με το ρυθμικό τμήμα, συνοδεύουν τη φωνή.
Φυσικά, στα κομμάτια τού
CD που είναι οκτώ (αν και βασικά επτά) και που έχουν γενικώς μεσαίες διάρκειες (μόνο ένα track ξεφεύγει από τα οκτώ λεπτά, ενώ τα υπόλοιπα είναι κυρίως 4λεπτα και 5λεπτα) υπάρχει χώρος για οργανικές καταδείξεις ακόμη και από το ρυθμικό τμήμα, αλλά εκείνο που κυριαρχεί στο άλμπουμ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι το τραγούδι. Εξάλλου στίχους έχουν τα πέντε από τα επτά κομμάτια τού “Merem”.
Έτσι, και ξεκινώντας από τη φωνή, θα λέγαμε πως αυτή είναι το πιο αδύναμο στοιχείο του γκρουπ και περαιτέρω του δίσκου. Θέλει λοιπόν ένα ξανακοίταγμα το ερμηνευτικό κομμάτι, εν όψει κάποιας επόμενης δουλειάς.
Βασικά έχω τη γνώμη πως οι Merem σ’ αυτό το στυλ που αρέσκονται να παίζουν είναι προτιμότεροι στα ορχηστρικά κομμάτια τους (το “Ten tin” π.χ. είναι πολύ ωραίο), παρά στα τραγούδια – τα οποία και στιχουργικά, αν τα δεις, έχουν αδυναμίες.
Εντάξει, είναι αξιέπαινη η προσπάθεια γενικώς, όταν το παλεύεις και με δικά σου τραγούδια (και όχι διασκευάζοντας ας πούμε ένα-δυο-τρία παραδοσιακά), αλλά θα πρέπει να είσαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό σου πρώτα-πρώτα. Να περνάς, δηλαδή, από συνεχείς και αδιάκοπες κρησάρες κάθε τι που σου προκύπτει, δουλεύοντάς το συνεχώς και φέρνοντάς το με τον καιρό σ’ ένα πιο υψηλό επίπεδο.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης για τους Merem, αλλά μέχρι να συμβούν αυτές (οι βελτιώσεις) η γνώμη μου είναι πως τα τραγούδια θα πρέπει να βγουν από το ρεπερτόριο του γκρουπ – και να ξαναμπούν, όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Επαφή: www.merem.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου