Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

THE BASEMENTS η garage punk μπάντα από τη Θεσσαλονίκη στο νέο άλμπουμ της

Οι Basements υπάρχουν σαν μπάντα περί την 15ετία, προέρχονται από την Θεσσαλονίκη, και παίζουν garage punk. Έχουν ιστορία πίσω τους φυσικά, με live και ηχογραφήσεις, όπως έχουν παρόν και θα έχουν και μέλλον. Παρόν έχουν, γιατί προσφάτως κυκλοφόρησε ένα LP τους, από την γνωστή για την πίστη της στον garage ήχο, εταιρεία Lost in Tyme Records, που εδρεύει στην Ναύπακτο – άλμπουμ το οποίον αποκαλείται Sounds of Yesterday (2023) και που καταγράφει δεκατέσσερα tracks (επτά ανά πλευρά του βινυλίου), δώδεκα πρωτότυπα και δύο διασκευές.
Τι διασκευάζουν οι Basements;
Το πρώτο κομμάτι, που βρίσκεται στην θέση Α5, είναι το “I cried once” των Αμερικανών, από το Hampton της Virginia, Wild Cherries. Το τραγούδι αυτό είχε κυκλοφορήσει το 1966 (κατά το discogs) σε 45άρι, για να μπει, μετά το 2000 μάλλον, σε κάποιες συλλογές (για να το μάθει, τελικά, ο κόσμος). Το τραγούδι, που διαρκεί λίγο πάνω από ενάμισι λεπτό, είναι moody, δεν είναι... αγριωπό δηλαδή και «φολκ-ροκίζει», τοποθετημένο πάνω σε μια βάση, που ανακαλεί Byrds, LovinSpoonful και άλλα διάφορα αμερικάνικα συγκροτήματα των mid-sixties.
Το δεύτερο κομμάτι που διασκευάζουν οι Basements (βρίσκεται στην θέση B3) και είναι το “I get so disgusted” των Mystic (από το 1965 κατά το discogs), γκρουπ που προερχόταν από την Boise του Idaho. Και αυτό το κομμάτι θα γινόταν γνωστό τα πιο πρόσφατα χρόνια καθώς θα συμπεριλαμβανόταν σε κάποιες από τις αμέτρητες garage-συλλογές. Τούτο θα λέγαμε πως τοποθετείται... κάπου ανάμεσα στο moody και στο wild περιβάλλον, διαρκώντας κοντά στα δυόμισι λεπτά. Και εδώ ο ήχος των Byrds κυριαρχεί ακόμη περισσότερο.
Αυτά τα δύο αμερικάνικα κομμάτια δεν είναι τυχαίως επιλεγμένα και διασκευασμένα από τους Basements – καθώς καθρεφτίζουν τον ήχο του “Sounds of Yesterday”.
Έχουμε, με άλλα λόγια, εδώ, ένα υλικό που οπωσδήποτε είναι garage, αλλά ταυτοχρόνως φολκ-ροκίζει κιόλας. Αυτό το αντιλαμβάνεσαι αμέσως από το lead track του άλμπουμ, το “Everything is wrong”, με το «αίσθημα» αυτό να επεκτείνεται από λίγο έως πολύ και στα υπόλοιπα κομμάτια, από το A2 “Morning” (που πάντως διαθέτει κραυγή... screaming… όπως και φυσαρμόνικα), μέχρι το πιο psych Α7 “She was mine”, με τις όποιες ενδιάμεσες μικρές ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις (το πιο γρήγορο “Dreams”, με τα ωραία γεμίσματα της farfisa ή το περισσότερο «γκαραζοψυχεδελικό» “Mary Ann”).
Ποιοι είναι, όμως, οι Basements; Ο Giannis Megas είναι σε τραγούδι (με τη φωνή να ακούγεται «περασμένη» μέσα από εφφέ), φυσαρμόνικα, κρουστά, ο Nikos Maloutas είναι σε κιθάρες, φωνητικά, κρουστά, ο Jan Junker σε farfisa (σε εννέα κομμάτια), ο Alexandros Megas επίσης σε farfisa (στα υπόλοιπα πέντε tracks), ο Dimitris Economou παίζει ντραμς, με τον Aris Ramejkis (από Alien Mustangs) να συμπληρώνει στο μπάσο.
Η Side B θα ξεκινήσει με το φερώνυμο “Sounds of yesterday”, που κινείται σε πιο κλασικούς garage punk δρόμους – ένα από τα λίγα, μάλλον, τέτοια κομμάτια που υπάρχουν στο LP. Γρήγορο τραγούδι, χορευτικότατο, με διαρκές fuzz πίσω, αλλά και με ωραίο ρυθμικό παίξιμο στην κιθάρα (που κρατάει, δυνατά, όλο το κομμάτι). Σίγουρα ένα από τα highlights του δίσκου.
Πολύ καλό και σχεδόν το ίδιο ξεσηκωτικό είναι και το “Rainy days”, που και αυτό «ψυχεδελίζει» (με κάτι από Electric Prunes στο βάθος). Τα επόμενα κομμάτια, το “Im for my own” και ιδίως το “Children of tomorrow” είναι από τα ωραιότερα του δίσκου. Λέμε για ένα γρήγορο, καταπληκτικό τραγούδι, που σε συνεπαίρνει με την ορμή του, εφάμιλλο με τον αφρό του αμερικάνικου garage-punk. Απ’ αυτό και μόνο το κομμάτι όλο το πολύ καλό, ούτως ή άλλως, LP των Basements, ανεβαίνει ένα ακόμη επίπεδο. Πόσο μάλλον όταν ακολουθεί ο δυναμίτης “Way back”, ένα σκληροτράχηλο garage-punk, με groovy φυσαρμόνικα, ουρλιαχτά και μανιασμένη, γενικώς, ερμηνεία.
Το κλείσιμο με τoShow me the way” θα επαναφέρει τον ήχο των Basements σε πιο folky βάσεις, δημιουργώντας μας την πεποίθηση πως το συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη έχει ψάξει το θέμα του εις βάθος, έχοντας διερευνήσει όλες τις ηχητικές παραμέτρους του garage punk, κορφολογώντας για το “Sounds of Yesterday” ό,τι πιο καλό και πιο ταγμένο από την πρόσφατη παραγωγή του.
Επαφή: perismihos@gmail.com, https://thebasementsthess.bandcamp.com/album/sounds-of-yesterday-2

1 σχόλιο:

  1. Γιώργος Δελτα
    Όντως sounds from yesterday.Πολύ καλοί,θα ακούσω και τα υπόλοιπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή