Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

THE SENCES, RUSTY PARTS, ALIEN MUSTANGS τα 45άρια τους στην Lost in Tyme Records

THE SENCES: Done with you, Behind me / Be over [Lost In Tyme Records, 2023]
Εκείνο που κάνει εντύπωση με την περίπτωση των Sences από τη Θεσσαλονίκη, πριν καν στρίψει το δισκάκι στο πλατώ, δεν είναι το γκαραζοψυχεδελικό εξώφυλλο, μα η ηλικία των μελών του γκρουπ. Διαβάζεις στο back cover: Zan (17άρης) φωνή, lead κιθάρα, Stavrianna (16άρα) κιθάρες, φωνητικά, Jesus Kos (16άρης) farfisa, Marios (14άρης) μπάσο και Weird Finger (17άρης) ντραμς, φωνητικά (δίπλα σ’ αυτούς και κάποιος Nick Young, ανάλογης ηλικίας υποθέτω, που παίζει ταμπουρίνο).
Σ’ αυτές τις ηλικίες ξεκινούσαν τα παιδιά στην δεκαετία του ’60 να παίζουν ροκ, σχεδόν πάντα κάτω από τα 20 – ενώ κάτω από τα 20 διάβαιναν και τις πόρτες των στούντιο, για να ηχογραφήσουν. Τώρα μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με το hip hop και τα παρακλάδια του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και μαθητικά ροκ γκρουπ, που να παίζουν πολύ καλά και που να χτυπάνε με αξιώσεις την πόρτα της δισκογραφίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα έχουμε τώρα εμπρός μας με το δισκάκι των Sences, που καταγράφει τρία κομμάτια τους. Τα “Done with you” και “Behind me” στην πρώτη πλευρά, και το “Be over” στην δεύτερη.
Από το πρώτο κομμάτι αντιλαμβάνεσαι πως αυτοί οι πιτσιρικάδες «το έχουν». Έχουν ακούσει και έχουν ψάξει το garage punk, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις αισθητικές διαστάσεις του. Κάνει εντύπωση λοιπόν το τραγουδοποιητικό ταλέντο τους και βεβαίως η γνώση των κωδίκων του είδους, καθώς το “Done with you” κυλάει στο πλατώ, σπέρνοντας άγριο και αγνό rock.
Την ίδια... ασυμβίβαστη γραμμή επιδεικνύουν οι Sences και στο A2 track, το “Behind me”, που διαθέτει διαρκές fuzz και ηχογραφική «σκοτεινιά», που σε κάνει να νομίζεις πως το κομμάτι είναι γραμμένο το 1966 και όχι 57 χρόνια αργότερα.
Το τρίτο κομμάτι τους τώρα, το “Be over”, που πιάνει όλη την δεύτερη πλευρά, έχοντας, φυσικά, την μεγαλύτερη διάρκεια από τα τρία, κινείται σε πιο garage-folky δρόμους, ανακαλώντας τον ήχο των συμπατριωτών τους Basements.
Φυσικά και αυτό το τραγούδι δείχνει το ταλέντο των παιδιών, που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσουν εκείνο που αγαπάνε.
RUSTY PARTS: Tonight [Lost In Tyme Records, 2022]
Οι Rusty Parts, τώρα, προέρχονται από την Πτολεμαΐδα, αλλά δεν είναι πιτσιρικάδες –αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες τους, στο insert του μικρού δίσκου τους “Tonight”– είναι αρκετά μεγαλύτεροι.
Λέμε λοιπόν για τρία δικά τους τραγούδια, που μοιράζονται στις πλευρές αυτού του παρθενικού single τους –τα “Millie” και “Never walk away” στην πλευρά Α και το “Tonight” στην πλευρά Β – τα οποία αποδίδουν οι Misel φωνή, κιθάρες, Nick.D μπάσο, Nick.X ντραμς και Vag όργανο.
Το πρώτο κομμάτι, το “Millie”, είναι ένα mid-tempo garage, με τη φωνή και το όργανο να πρωταγωνιστούν στα κουπλέ, και με την κιθάρα να αναλαμβάνει τα πρωτεία στο μεσαίο μέρος, εμφανίζοντας και κάποιες ψυχεδελικές διαστάσεις (ιδίως προς το τέλος, όταν το όργανο βγαίνει και πάλι μπροστά).
Όμως και το “Never walk away” θα το χαρακτήριζες «αργό» και moody και βεβαίως αρκούντως συναισθηματικό σαν κομμάτι. Ο τραγουδιστής αποδίδει απλά, χωρίς να επιδιώκει να φανεί «κάπως», αφήνοντας τα όργανα να οδηγήσουν το κομμάτι – που κυλάει απλά και καθαρά, χωρίς παραδοξότητες.
Η πίσω πλευρά, το “Tonight”, δεν αλλάζει τις εντυπώσεις. Τα κομμάτια των Rusty Parts έχουν κάτι το πρωτόλειο, το αβίαστο και το αγνό και αυτό τελικά... δεν μαρτυρά την ηλικία τους.
ALIEN MUSTANGS: The world as I am / Planet bee [Lost In Tyme Records, 2021]
Το 45άρι αυτό είναι λίγο παλαιότερο (2021) και προέρχεται από τα sessions της ηχογράφησης του LP των Θεσσαλονικέων Alien MustangsBeat of the Earth” (Φεβρουάριος 2020). Περιέχει δε δύο κομμάτια, τα “The world as I am” και “Planet bee”, τα οποία αποδίδονται από το 5μελές σχήμα. Που το αποτελούν ποιοι; Σημειώστε: Nikos Maloutas κιθάρες, φωνή, Haris Agoritsas κιθάρες, Nikakis Aggelopoulos organ synths, Aris Ramejkis Bernadette μπάσο και Kosmas Mavridis ντραμς.
Το πρώτο κομμάτι, το The world as I am”, είναι ένα track τύπου ψυχεδελικό (με υπαινιγμούς από τα γκρουπ της british psychedelic scene κυρίως), με πειραγμένα και κάπως dreamy φωνητικά, που κυλάει ωραία και ώριμα, έχοντας τις κιθάρες μπροστά, και με όλα τα όργανα να δημιουργούν τα πρέποντα και κάπως θορυβώδη, στη βάση τους, vibes.
Το άλλο κομμάτι, το “Planet bee”, είναι εμφανώς σκληρότερο, περισσότερο μονότονο, με τις κιθάρες και πάλι να πρωταγωνιστούν, με τα φωνητικά να εμφανίζονται το ίδιο «χαμένα» και με τα instro parts να είναι μάλλον προτιμότερα, καθώς εκεί αναπτύσσεται πιο ελεύθερα η «άποψη» του γκρουπ.
Από τότε (2021) έχουμε να ακούσουμε δισκογραφικά νέα τους...
Επαφή: perismihos@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Φώντας Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=uJ41BFbdIwI
    The Sences Done With You LIT45-015

    το Κουτοί μη Τόποι
    τις ευχές μου

    Φώντας Τρούσας
    Ευχαριστώ και ανταποδίδω.

    Costas Sofianidis
    Ο nick Young είναι ο μόνος μεγαλύτερος και είναι ο κιθαρίστας των basements

    Natura Morta
    Οι flat earth society της Ελλάδας

    Mike Beles
    Τα μουσικα σχολεια βγαζουν ετοιμους μουσικους

    ΑπάντησηΔιαγραφή